28 maart
t/m
1 april 2022

Ouders tevreden over financieel gedrag kinderen

maandag, 12 november 2012

Twee derde van de ouders is tevreden over de manier waarop hun kind met geld omgaat. Als het kind bijsturing nodig heeft, dan heeft dat veelal te maken met de drang om te snel en te veel geld uit te willen geven (aan onzinnige dingen). Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 500 ouders in het kader van de Week van het geld 2012. Van 12 t/m 16 november organiseren ruim 80 organisaties door het hele land activiteiten om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar te leren omgaan met geld. Om ouders te helpen bij de financiële opvoeding van hun kinderen, lanceert Wijzer in geldzaken vandaag tevens een speciale ouderkrant financiële opvoeding boordevol tips, checklists en een zakgeldcontract.

Zakgeld = leergeld
Bijna de helft van de ouders vindt het soms, vaak of bijna altijd lastig om hun kind te leren omgaan met geld: 'Hoe leer je een kind de waarde van het geld?' Maar ook loslaten zorgt voor lastige situaties: het zakgeld is er om van te leren, maar ouders vinden het moeilijk toe te kijken hoe het kind verkeerde beslissingen neemt. Toch heeft bijna 80% van de ouders zijn/haar kind wel eens iets laten kopen waar het niet achter stond. Het advies om kinderen vanaf een bepaalde leeftijd zakgeld te geven zodat ze leren omgaan met eigen geld, wordt door negen op de tien ouders opgevolgd. Wel krijgt een op de tien kinderen dit zakgeld onregelmatig. Een kwart krijgt het maandelijks, de helft krijgt het wekelijks.

'Kinderen echte spaarders'
De Nederlandse spaarzin zit er al op jonge leeftijd in. Bijna de helft van de ouders typeert zijn/haar kind als 'zuinig, een echte spaarder'. Bij twee op de tien kinderen past de typering 'geeft gemakkelijk geld uit, het is vaak op'. Van alle lessen die ouders hun kinderen op het gebied van geld kunnen leren, wordt 'je kunt pas iets kopen als je genoeg gespaard hebt' het meest genoemd als belangrijke les (61%). Ook vindt 60% van de ouders het een van de belangrijkste lessen om hun kroost bij te brengen dat je niet meer kunt uitgeven dan er binnenkomt.

Praten over geld voor ouders geen taboe
Hoewel maar weinig kinderen weten wat de ouders verdienen, is praten over geld geen taboe. Zo praat een kleine meerderheid van de ouders met de kinderen over financiële tegenslagen en weet een zelfde kleine meerderheid ook in grote lijnen waaruit de vaste lasten bestaan. Twee derde van de ouders heeft met de kinderen over de economische crisis gesproken en de werking van reclame is door acht op de tien ouders uitgelegd.

'Als ik later groot ben' word ik rijk
Thema van de Week van het geld 2012 is 'Als ik later groot ben'. Zeven op de tien kinderen in groep zeven en acht weten volgens de ouders nog niet wat ze willen worden. Beroepen die het meest genoemd worden zijn juf/meester, dierenarts, arts/dokter, architect en directeur/eigenaar/manager. Opvallend is dat maar liefst drie op de tien kinderen het over veel geld verdienen hebben als ze het gaat over 'groot' zijn…

Over de Week van het geld
De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken en is er op gericht om kinderen in het basisonderwijs te leren omgaan met geld. De derde editie van de deze nationale projectweek vindt plaats van 12 tot en met 16 november 2012. Door kinderen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Ouders, leerkrachten en kinderen vinden op de website www.weekvanhetgeld.nl een overzicht van de activiteiten bij hun in de buurt en dingen die ze thuis of op school met de kinderen kunnen doen.

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.