25 t/m 29 maart 2019

Activiteiten gemeente Arnhem en Zorg & Welzijn

tijdens de Week van het geld

Opening van de Week van het Geld: Maandag 12 maart om 12.00 uur.

Gerrie Elfrink, wethouder in Arnhem met onder andere Armoedebeleid (inclusief schulddienstverlening), komt de week van het geld officieel openen op Kronenburg. Hierbij is clusterdirecteur Jeroen Maree van Zorg en Welzijn aanwezig.

De klassen die op dat moment in het gebouw zijn komen dan naar het atrium. Verder komen er vanuit VMBO ’t Venster dan 45 studenten naar deze locatie. Zij maken de opening ook mee en zullen aansluitend van Rijnstad les krijgen over financiën.

Rijnstad: Dinsdag 13 maart

Rijnstad geeft aan jongeren tussen de 18 en 27 jaar een training ‘geld kun je leren’. Hierin worden jongeren geholpen met hun schulden en financiële huishouding.

Op Rijn IJssel gaan ze een aantal lessen verzorgen bij de opleiding Helpende niveau 2, net als vorig jaar.

Ben Geerdink en Jeroen Maree: Woensdag 14 maart

Ben Geerdink van het College van Bestuur en Jeroen Maree de clusterdirecteur van Zorg & Welzijn geven gastlessen over ‘het huishoudpotje’ van Rijn IJssel. Waar krijgt Rijn IJssel het geld vandaan en wat moet daar allemaal van gebeuren. Studenten weten vaak niet wat er allemaal financieel gebeurt in een organisatie als Rijn IJssel. Deze lessen zullen gegeven worden aan verschillende niveau 4 opleidingen.

Gelderse Stichting tot Beheer & Bewindvoering: Maandag 12 maart en vrijdag 16 maart

De heer Van Renssen van de Gelderse Stichting tot Beheer & Bewindvoering komt studenten van Maatschappelijke Zorg meer vertellen over wat bewindvoering inhoudt en hoe studenten in de praktijk als persoonlijk begeleider te maken kunnen krijgen met bewindvoering van cliënten. De financiën voor cliënten worden dan beheerd en voor uitgaves zal de cliënt of zijn persoonlijk begeleider contact moeten opnemen met de bewindvoerder. Er kan een spanningsveld ontstaan tussen de wensen van de cliënt en wat er mogelijk is vanuit de financiële situatie. Het team MZ krijgt van de Hr. Van Renssen in een teamvergadering een deskundigheidsbevordering over de stichting.

Hierover gaat de heer Van Renssen vertellen. Buiten bewindvoering biedt de stichting ook mentorschap aan. Hierbij gaat het niet over de financiële situatie van de cliënt maar over het beslissen in persoonlijke aangelegenheden, bv behandelingen. Ook hiermee kunnen de studenten te maken kunnen krijgen in de toekomst. Dit is een mooie aanvulling op de financiële kant.

Geldwijzer: Maandag 12 maart

Geldwijzer is vanuit Rijn IJssel Studentzaken opgezet om studenten die vragen hebben over hun financiën en problemen hebben hiermee te kunnen helpen.

Diana Raats van het Geldwijzer op Kronenburgsingel gaat een aantal workshops verzorgen bij de opleiding Helpende. Hierin geeft ze informatie over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar wordt en beantwoord ze vragen van studenten.

DUO: dinsdag 13 maart en vrijdag 16 maart

Arno van Diteren van Duo geeft gastlessen over wat er verandert bij de studiefinanciering als je van het MBO naar het HBO gaat. Verder is hij op de hoogte van de regelingen van studiefinanciering als studenten daar vragen over hebben. Deze lessen worden bij niveau 4 gegeven.

FNV: Woensdag 14 maart

De FNV verzorgt twee workshops over het terugvragen van Belasting op woensdagmorgen.

“Als je een (bij)baantje hebt en er belasting en sociale verzekeringen op je loon worden ingehouden, kan het zijn dat je teveel aan belasting betaalt. Wist jij dat jongeren elk jaar zo'n 78 miljoen euro bij de Belastingdienst laten liggen? Dat komt neer op gemiddeld 250 euro per persoon! Je kunt je geld terugvragen bij de Belastingdienst.”

Stichting LEF (Leven en Financiën): Woensdag 14 maart

Lef wil jongeren helpen begrijpen wat geld kan betekenen en meer inzicht geven in geld en persoonlijk gedrag. Er worden lessen op vrijwillige basis gegeven door financiële professionals afkomstig van met name advieskantoren, banken en verzekeraars.

Vanuit Lef komt Rieks ten Tij van de ABN AMRO drie weken een gastles verzorgen aan een klas van Maatschappelijke Zorg. Een andere professional van LEF gaat hetzelfde doen bij de opleiding Verzorgende.

Theatergroep PLAYBACK: Vrijdag 16 maart

Net als vorig jaar sluit de theatergroep PLAYBACK de week van het geld af op Kronenburgsingel met 2 voorstellingen van hun programma ‘NU’

‘Nu’ is speciaal ontwikkeld voor het MBO en wil met de voorstelling de schaamte rondom schulden en armoede doorbreken, zodat MBO’ers. Makkelijker om hulp durven te vragen.

“Schulden zijn snel gemaakt. Door telefoonabonnementen waar je aan vast zit, shoppen met Afterpay of leningen kunnen er in korte tijd geldproblemen ontstaan. De overgang naar financieel onafhankelijk worden (18+) blijkt voor jongeren soms te snel te gaan, met weinig tijd voor ‘vallen en opstaan’.

Over NU:
Het publiek duikt in het leven van drie leeftijdsgenoten die mooie spullen en kleren gebruiken om indruk te maken en erbij te horen. Tegelijkertijd moeten ze sparen en verleidingen uitstellen of weerstaan. Als dat niet lukt, ontstaan er schulden. Tijdens de voorstelling en het gesprek doet het publiek mee; ze bedenken een haalbaar financieel plan voor deze personages. Zo worden de jongeren weerbaarder en beter voorbereid op hun financiële zelfstandigheid.”  

Details
Waar:
Overig
Wanneer:
12 t/m 16-03-2018
Leuke activiteit?
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.