25 t/m 29 maart 2019

Het Nationaal Geldexamen

Goed leren omgaan met geld: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Vragen & antwoorden over geld 

De meeste vragen over geld kun je als volwassene wel beantwoorden. Maar voor kinderen valt er nog een hoop te leren. Wat betekent ‘rood’ staan bijvoorbeeld? Wanneer mag je zelf geld verdienen? En wat is verzekeren precies? Deze vragen én antwoorden komen aan bod in het gratis lespakket het Nationaal Geldexamen. Vraag het gratis lespakket voor jouw klas aan op de website van Uitgeverij Zwijsen

Wegwijs in de wereld van geld

Door het doen van de opdrachten in het gratis lespakket het Nationaal Geldexamen leren kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool bewust met geld omgaan. Zo worden ze onder andere gestimuleerd om met een kritische blik naar reclames te kijken. Maar leren ze ook hoe je veilig kunt betalen of op een slimme manier kunt sparen. De inhoud sluit aan bij de leerdoelen die het Nibud heeft vastgesteld voor de doelgroep 10- tot 12-jarigen.  

Inhoud van het lespakket

Het Nationaal Geldexamen bestaat uit vijf thema’s die allemaal met geld te maken hebben. Op een luchtige en aantrekkelijke manier leren kinderen meer over de financiële wereld.  

De thema’s zijn:

  1. Weet wat er is. Kinderen leren o.a. over: belangrijke documenten, veilig betalen, spullen kopen, zelf geld verdienen en het bijhouden van inkomsten en uitgaven.
  2. Weet wat je doet. Kinderen leren o.a. over: keuzes maken, geld uitgeven, het doel van reclame, prijzen vergelijken, waarom je wel/niet iets koopt. 
  3. Weet wat je kunt. Kinderen leren o.a. over: plannen maken over sparen, sparen voor iets wat duur is, lenen bij ouders of vrienden, lenen bij de bank, verzekeren. 
  4. Weet wat er gebeurt. Kinderen leren o.a. over: nadenken voordat je iets koopt, gratis spullen krijgen, merkproducten, rente voor sparen en/of lenen. 
  5. Weet genoeg. Kinderen leren o.a. over: de waarde van geld, wel of niet gelukkig worden van geld, schatten hoe duur iets is, bedragen samenstellen, de betaal- en spaarrekening. 

Materialen

Elk lespakket bestaat uit:

  • 30 werkboeken
  • 30 examens
  • 30 diploma’s
  • Handleiding voor de leerkracht

Digibordles

Nieuw in 2018 is de digibordles die bij het lespakket Nationaal Geldexamen hoort. Hiermee komen de thema’s uit de verschillende lessen nog meer tot leven.

Kinderpagina

Op de speciale kinderpagina ‘geldrekenen’ op de website van Zwijsen verschijnt elke twee maanden een nieuw spel over geld dat kinderen individueel of met de hele klas kunnen doen. Ze leren hiermee op een interactieve manier meer over hoeveel iets kost of wat ze kunnen kopen voor hun zakgeld. Ook staat hier regelmatig een grappig nieuwtje of weetje over geld.

Meer informatie en bestellen

Naar de website voor het lesmateriaal.

Naar de website voor een toelichting.  

Stuur een e-mail 

Details
Waar:
Op school
Voor wie:
groep 7-8
VO
Type activiteit:
lesmateriaal
Voorbereiding:
Doorlezen handleiding
Wanneer:
Op ieder moment
Leuke activiteit?
Deze activiteit wordt aangeboden door:
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.