23 t/m 27 maart 2020

Realityprogramma over geld

Kinderen beheren een week lang het gezinsbudget

Kinderen beheren het gezinsbudget

Een realityprogramma, speciaal ontwikkeld voor de Week van het geld, waarin niet de ouders, maar de kinderen een week lang het gezinsbudget beheren. Tijdens de Week van het Geld volgt presentatrice Dolores Leeuwin 2 gezinnen: Brendan en zijn 2 broertjes uit het ene gezin, en Dali en haar 2 zusjes uit een ander gezin. De kinderen ervaren zo de waarde van geld en wat alles kost. Kopen ze meteen die dure spelcomputer of maken ze toch andere weloverwogen keuzes? Een spannende en leerzame week voor zowel kinderen als hun ouders!

Afl.1: Geld uitgeven, hoe houd je het leuk?

De verleiding om onmiddellijk geld te gaan uitgeven is groot. Waar besteedt een 13-jarige zijn geld aan en hoeveel is dat per jaar? Wat is de rol van de reclame bij de keuzes die er gemaakt worden? Na de eerste uitspatting van geld uitgeven komt onherroepelijk de vraag: Hoeveel geld is er nog over voor de rest van de week?

Bekijk deze aflevering hier

Afl.2: Wat is geld?

De eerste tegenvaller dient zich al aan: In het ene gezin is de wasmachine kapot gegaan. De kinderen uit het andere gezin denken zich nog wel een uitstapje naar Amsterdam te kunnen veroorloven. Bij De Nederlandse Bank horen ze over de waarde van geld en vals geld en zien ze hoe geld wordt gemaakt. Na het contant betalen van de wasmachinereparateur is het avondeten in gezin 1 zeer eenvoudig. De kinderen uit het andere gezin discussiëren erover of ze wel of niet in Amsterdam nog uit eten zullen gaan.

Bekijk de aflevering hier

Afl.3: Boven je stand leven, niet zo handig.

De telefoonrekeningen van de kinderen blijken de pan uit te rijzen. Het belgedrag van de gezinsleden wordt onder de loep genomen. Wat gebeurt er als je rekeningen niet meer kunt betalen? Failliet gaan tijdens het Monopolyspel dat de kinderen spelen is niets vergeleken bij failliet gaan in het echte leven. Wat gebeurt er als de deurwaarder langskomt? De kinderen horen het verhaal van iemand die dat een keer heeft meegemaakt.

Bekijk de aflevering hier

Afl.4: Hoe verdien je geld?

Hoe kom je aan geld? Naar het casino gaan is geen optie maar op welke manier mag een jongere van 12 à 13 jaar een extra zakcentje bijverdienen? Een jonge ondernemer vertelt zijn succesverhaal. Op de beurs wordt er gehandeld in aandelen. Hoe werkt dat?

Bekijk de aflevering hier

Afl.5: Overleven met de laatste centen.

De laatste dag is aangebroken en in beide gezinnen is het geld is zo goed als op. Overtollige spullen gaan naar de rommelmarkt en met de laatste paar euro worden de aanbiedingen in de supermarkt gekocht. In een quiz aan het einde van de aflevering worden de kinderen uit de twee families nog eens aan de tand gevoeld over hun opgedane kennis. Wie weet het meest over geldzaken? 

Bekijk de aflevering hier

Details
Waar:
Overig
Op school
Thuis
Voor wie:
groep 7-8
Type activiteit:
op internet
op TV
zelf doen
Voorbereiding:
Geen
Kosten:
Gratis
Wanneer:
Op ieder moment
Leuke activiteit?
Deze activiteit wordt aangeboden door:
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.