Week van het geld
11
t/m
15 maart 2024

Week van het geld 2023 geopend door Koningin Máxima

maandag, 27 maart 2023

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, heeft vanochtend in de Jaarbeurs in Utrecht de 12e editie van de Week van het geld geopend. Ze deed dit samen met minister van Financiën, Sigrid Kaag. Medewerkers uit de financiële sector geven de hele week gastlessen over geldzaken op basis- en mbo-scholen. Het thema dit jaar is ‘Bedwing de bling’.

Kinderen worden al op jonge leeftijd verleid met aanbiedingen van spullen (‘wannahaves’), via reclames, hun smartphone en door influencers. Uit onderzoek blijkt dat het soms lastig is voor kinderen om die verleidingen te weerstaan. In de Week van het geld gaan gastdocenten met hen in gesprek over hoe je de ‘bling’ kunt weerstaan en wat de financiële consequenties zijn als dat niet lukt. Tijdens het openingsprogramma werd een voorproefje gegeven van de theatervoorstelling ‘Geld en geluk’ van stichting KiKiD. Het voortgezet onderwijs en mbo kunnen deze voorstelling het hele jaar door aanvragen. Burgemeester Sharon Dijksma was aanwezig omdat de gemeente Utrecht de gaststad van de Week van het geld is en extra veel activiteiten organiseert.

Ook sprak Koningin Máxima tijdens de opening met directeur van het Nibud, Arjan Vliegenthart en basisschool docent Angela Esajas over het belang van het op jonge leeftijd aanleren van financiële vaardigheden zoals sparen, financiële planning en omgaan met verleidingen. Dit helpt kinderen als ze ouder zijn bij het maken van verstandige financiële keuzes.

Wijzer in geldzaken streeft naar structurele aandacht voor financiële vaardigheden in het onderwijs. Sinds 2022 worden er naast het basisonderwijs ook gastlessen gegeven aan mbo-studenten. Dit helpt hen om zich voor te bereiden op de financiële verantwoordelijkheid die zij krijgen als zij 18 jaar worden.

Als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken vraagt Koningin Máxima aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. In het platform werken partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties samen aan het bevorderen van financiële fitheid in Nederland. Platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën.

Noot voor de redactie:

Meer informatie over dit bericht via:
06 - 11 22  87 20
pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld

Over Week van het geld
De Week van het geld is een project van Wijzer in geldzaken. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Voor meer informatie: www.wijzeringeldzaken.nl

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.