Week van het geld
11
t/m
15 maart 2024

Checklist Zakgeld

Kinderen die al jong leren omgaan met geld hebben daar de rest van hun leven plezier van. Dit is een belangrijke taak van ouders. Maar hoe doe je dat? Hoe leer je kinderen (spelenderwijs) omgaan met geld? Hoeveel zakgeld geef je en op welke leeftijd start je hiermee?

Download de checklist

1. Geef zakgeld vanaf 6 jaar

Geef je kind vanaf ongeveer 6 jaar zakgeld.

2. Bedenk hoeveel zakgeld je geeft

De hoogte van het zakgeld is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Om tot een geschikt bedrag te komen zijn twee dingen van belang: 1) wat heb je zelf te besteden? en 2) wat moet je kind betalen van het zakgeld? Wil je toch graag een indicatie dan volgen hieronder de bedragen die ouders gemiddeld geven.

Richtlijn bedrag zakgeld per week

5 jaar          0,50 Euro
6 jaar          1,00 tot 1,40 Euro
7 jaar          1,00 tot 2,00 Euro
8 jaar          1,00 tot 2,00 Euro
9 jaar          1,10 tot 2,00 Euro
10 jaar        2,00 tot 2,30 Euro
11 jaar        2,00 tot 2,30 Euro
12 jaar        2,30 tot 3,00 Euro

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

3. Geef contant geld

Geef contant, zichtbaar geld. Hiermee leer je jouw kind de waarde van het geld kennen. Varieer ook eens met de munten die je geeft, dus één euromunten, vijftig of twintig eurocent. Vanaf een jaar of 10 kun je daarnaast beginnen met leren omgaan met pinnen. 

4. Leren omgaan met pinnen

Op veel middelbare scholen kun je vaak al niets meer zonder pinpas kopen. Zorg daarom dat je kind vanaf 10 jaar begint met leren omgaan met pinnnen. Vraag samen een pinpas aan als je kind die nog niet heeft. Pinnen en contactloos betalen gaat vaak heel makkelijk. Daardoor verliezen kinderen vaak het financiële overzicht. Bespreek regelmatig samen waaraan het zakgeld is besteed door de bij- en afschrijvingen te bekijken. Zo leert je kind dat dit hoort bij het hebben van een bankrekening.

5. Zorg voor regelmaat

Geef je kind een vast bedrag op een vooraf bepaalde dag en tijd.

6. Op = Op

Hanteer de regel op=op en spring niet te snel bij. Fouten maken hoort bij de financiële ontwikkeling van kinderen. Daar leren ze van.

7. Maak afspraken

Maak afspraken over de besteding van het zakgeld. Wat moet en wat mag je kind er mee doen?

8. In de spaarpot of op de spaarrekening

Spreek een bedrag af dat van het zakgeld wordt gespaard.

9. Zakgeld is leergeld

Gebruik zakgeld niet als straf of beloning. Het is niet erg als je kind achteraf spijt heeft van een uitgave. Daar leert je kind alleen maar van.

10. Kleedgeld

Kleedgeld is een manier om te leren budgetteren. Kinderen van 12 of 13 jaar voelen zich vaak al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Het is dus een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld. Je kind leert zo zelf met geld omgaan. De doorsnee scholier krijgt ongeveer 50 euro per maand aan kleedgeld. Het is belangrijk om hierover goede afspraken te maken met je kind. Meer hierover lees je hier.

11. Stel een zakgeldcontract op

Stel samen met jouw kind een zakgeldcontract op en hang deze op een zichtbare plek in huis. Download hier het zakgeldcontract (PDF).

12. Spaar voor een doel

Sparen wordt leuker als je weet waarvoor je spaart en hoeveel je (nog) nodig hebt om het totale bedrag bij elkaar te krijgen. Spelenderwijs sparen kun je leren met de Spaarwegwijzer of Spaarboom (PDF).

Meer weten over leren omgaan met geld? Bekijk de website van Wijzer in geldzaken.

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.