Gastlessen voor het mbo
Jongeren vinden het vaak erg interessant om over geld te praten. Daarom komen financieel experts van bijvoorbeeld banken, verzekeraars, pensioenfondsen en het ministerie van Financiën graag een gratis gastles geven in jouw klas! Wanneer je een gastles aanvraagt, doen wij ons best om een geschikte gastdocent te vinden. Zodra we een gastdocent hebben gevonden, neemt deze contact met je op om een geschikte datum af te stemmen.
Let op
De gastlessen worden gegeven van de start van de Week van het geld tot en met juni 2025. Vanwege de populariteit van onze gastlessen kan het zijn dat sommige vol raken. Als we geen gastdocent voor je aanvraag kunnen vinden, informeren we je tijdig en bieden we je een alternatief aan.
Voor de Week van het geld is een mooi aanbod gratis gastlessen samengesteld:
Nu voor later
De gastles ‘Nu voor Later’ laat studenten nadenken over hun financiële toekomst. Waar leef je van als je met pensioen bent? Moet je daar nu al iets voor doen? En doe je dat zelf of gebeurt het automatisch? Na de les weten de studenten hoe pensioen in Nederland geregeld is. En waar ze op kunnen letten als ze starten in hun eerste echte baan. In loondienst óf als zzp'er.
- Duur: 60 minuten
- Niveau: 1 t/m 4
- Aangeboden door: Wijzer in geldzaken en Pensioenfederatie
- Deze gastles wordt het hele jaar gegeven
18+? Verzekeren dus!
Als jongeren 18 worden, zijn ze verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze gastles helpt leerlingen die binnenkort 18 worden om goede keuzes te maken binnen het zorgverzekeringsstelsel. De gastles is geschikt voor alle leerjaren, niveaus en opleidingsrichtingen en is goed te gebruiken voor het vak loopbaan & burgerschap.
- Duur: 60 minuten
- Niveau: 1 t/m 4
- Aangeboden door: Zorgverzekeringslijn
Laat geen geld liggen
Laat jij geld liggen? Als je een bijbaantje hebt, krijg je niet alleen salaris van je werkgever, maar betaalt je werkgever ook belasting namens jou. Zodra je werkt, betaal je dus belasting. Deze gastles gaat over de aangifte inkomstenbelasting: hoe werkt dit precies? En wist jij dat je misschien geld terugkrijgt van de Belastingdienst als je een bijbaantje hebt? We leggen het graag uit, zodat jij geen geld misloopt. Veel studenten met een bijbaan of vakantiebaan weten namelijk niet dat ze mogelijk geld terug kunnen krijgen als ze aangifte doen. Op interactieve wijze leer je de belangrijkste ins en outs, zodat je daarna zelf kunt checken of je geld laat liggen.
- Duur: 50-60 minuten
- Niveau: 1 t/m 4
- Aangeboden door: Belastingdienst
- Deze gastles wordt het hele jaar gegeven
Geld en je Leven
Hoe bereid je je financieel voor op belangrijke levensmomenten vanaf je 18e, zoals het kopen van een woning, samenwonen of trouwen? Hoe voorkom je schulden en wat is een geldezel? In deze gastles van Bank voor de Klas leert een bankmedewerker jouw studenten alles over sparen, lenen, beleggen en veilig bankieren. Via een educatieve quiz krijgen ze inzicht in slimme geldkeuzes en hoe ze financiële valkuilen kunnen vermijden.
- Duur: 50-60 minuten
- Niveau: 1 t/m 4
- Aangeboden door: Bank voor de Klas, Nederlandse Vereniging van Banken
Leidt verleiden tot lijden?
In ons een interactieve lesprogramma gaan we in op diverse soorten verleidingen waar jongeren mee te maken krijgen.
- Duur: 60 of 90 minuten
- Niveau: 1 t/m 4
- Aangeboden door: Stichting LEF
Handelen in crypto’s of beleggen
Op een interactieve manier bespreken we met de studenten wat beleggen is en wat het verschil is met handelen in crypto’s.
- Duur: 50 minuten
- Niveau: 3 en 4
- Aangeboden door: Autoriteit Financiële Markten
Hoe word ik rijk?
Tijdens de gastles wordt met de studenten gesproken over het maken van financiële keuzes, waarbij actuele onderwerpen zoals Klarna (achteraf betalen), cybercriminaliteit en finfluencers worden meegenomen.
- Duur: 50-60 minuten
- Niveau: 1 t/m 4
- Aangeboden door: De Nederlandsche Bank