Week van het geld
24
t/m
28 maart 2025

Hoe word je rijk?

vrijdag, 16 maart 2018

Het schuldpreventieproject ‘Hoe word je rijk?’ bestaat uit een interactief lesprogramma voor jongeren, een website met voorlichtingsfilms en een lessenserie voor ouders.

Het doel

‘Hoe word je rijk?’ heeft als doel preventieve schuldhulpverlening voor alle 16- en 17-jarigen en ouders voor nu en in de komende jaren.

Zuiderzee College Zaandam

Op vrijdag 16 maart werden op het Zuiderzee College in Zaandam de lessen van 'Hoe word je rijk' afgesloten met een certificaat en het persoonlijke verhaal van Gerzon Soenarto.  Hij vertelt op een eerlijke manier over zijn geschiedenis en de reden waarom hij nu nog steeds zijn schulden aan het aflossen is. 

Herkenbaar

Het verhaal van Gerzon is 'herkenbaar' omdat je, wanneer je de achtergrond hoort, begrijpt hoe iemand in de geldproblemen kan komen.  Maar als je in de geldproblemen komt, zul je deze ook zelf moeten oplossen.  

Oorzaken van schulden

De belangrijkste oorzaken van schulden bij jongeren zijn onder andere het niet (op tijd) betalen van boetes, van de zorgverzekering of van abonnementskosten van bijvoorbeeld een mobiel abonnement. Ook verkeerde keuzes met betrekking tot studiefinanciering en verkeerd gebruik van het studentenreisproduct leiden vaak tot schulden. Tenslotte raken jongeren ook vaak in de problemen door fraude, en door een gebrek aan kennis over wat je moet doen als je te maken krijgt met een incassobureau of de deurwaarder. Al deze onderwerpen komen in het lesprogramma 'Hoe word je rijk?' aan bod.

Bekijk meer informatie op de website 'Hoe word je rijk'

Bekijk de aflevering van '5 Uur live' in hoge resolutie via deze link.   

Bekijk 'Hoe word je rijk' ook in de uitzending van '5 uur live'

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.