Week van het geld
24
t/m
28 maart 2025

Onderzoek Wijzer in geldzaken: 85% van de ouders denkt dat kind op kamers geldzaken goed op orde kan houden

maandag, 15 augustus 2016

Den Haag, 15 augustus 2016 – Bijna alle ouders (93%) van kinderen die op kamers gaan om te studeren hebben geprobeerd hun kind financieel zelfredzaam te maken. Dat blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder 575 ouders1 van kinderen die dit studiejaar het huis verlaten om te studeren. Een ruime meerderheid (85%) gelooft dat hun kind, eenmaal op eigen benen, de geldzaken prima op orde kan houden. Desondanks voorzien acht op de tien ouders financiële risico’s voor hun kind. Bijna alle ouders (99%) zeggen dan ook betrokken te willen blijven bij de financiële situatie van hun kind, ook als het eenmaal de deur uit is.

Financiële risico’s en slapeloze nachten

80% van de ondervraagde ouders voorziet financiële risico’s voor hun kind, zoals te weinig inkomsten (37%), te veel geld uitgeven (29%), het overzicht verliezen (27%) en het geld verkeerd besteden (28%). 19% van de ouders is bang dat het geld op zal gaan aan uitgaan. 6% van de ouders heeft zelfs slapeloze nachten van de manier waarop hun kind met geld omgaat. Bijna alle ouders (98%) vinden het belangrijk dat hun kind tijdens de studie goed met geld kan omgaan. 82% voelt zich (heel) verantwoordelijk voor de financiële situatie van hun kind, ook al woont het niet meer thuis.

Samen kijken naar kosten, bespaartips en bijverdiensten

De meerderheid van de ouders (93%) heeft het afgelopen jaar samen met hun kind actie ondernomen om hen voor te bereiden op het (financiële) leven op eigen benen. Zo hebben ze de te verwachten inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet (63%), uitgezocht wat de huur- en opleidingskosten zijn (resp. 50% en 45%) en de kosten voor de zorgverzekering bekeken (45%). Bovendien gaven ouders hun kind bespaartips (32%) en zochten ze samen uit hoe hun kind kan bijverdienen (30%).

Financieel bijspringen en bankgegevens controleren

Bijna alle ouders willen ook betrokken blijven bij de financiën van hun kind als het eenmaal uit huis is. Zo is men van plan advies te geven als zijn of haar kind daarom vraagt (79%), financieel bij te springen indien nodig (50%) of te informeren naar de financiële situatie van hun kind (50%). Drie tiende wil helpen bij het kiezen van financiële producten. Sommige ouders trekken de touwtjes nog iets strakker aan: 12% zegt de transacties van de bankrekening te gaan controleren, terwijl 9% de administratie van zijn kind wil bijhouden.

Financiële steun, mits studieresultaten positief

De meerderheid (90%) blijft zijn kind als het eenmaal uit huis is financieel ondersteunen. Bijvoorbeeld door de opleidingskosten te betalen (39%) of de kosten voor de verzekering (33%), de studieboeken (21%) of de kamerhuur (12%) op zich te nemen. Andere kinderen krijgen een vast maandbedrag (35%) en 8% van de ouders betaalt zelfs de boodschappen. Ruim tweederde van de ouders heeft gespaard voor de studie van hun kind. De financiële steun is voor sommige studenten wel aan voorwaarden verbonden. 17% van de ouders springt alleen bij als de studieresultaten positief zijn. 20% van de ouders zegt hun kind wel financieel te willen ondersteunen, maar dat niet (helemaal) te kunnen doen zoals ze zouden willen.

1 Wijzer in geldzaken (2016). ‘Op eigen benen. Onderzoek onder ouders over de financiën van hun kinderen die uit huis gaan’ (uitgevoerd door onderzoeksbureau Veldkamp)

Over Wijzer in Geldzaken

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Voor meer informatie: www.wijzeringeldzaken.nl.

Noot voor de redactie:

Meer informatie over dit bericht via:
06 50 15 86 54
pers@wijzeringeldzaken.nlwijzeringeldzaken.nl/pers of X.com/wijzeringeld

Over Week van het geld
De Week van het geld is een project van Wijzer in geldzaken. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om mensen in Nederland voor te bereiden op het maken van financiële keuzes. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Voor meer informatie: www.wijzeringeldzaken.nl

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.