Veel gestelde vragen over het geven van gastlessen
Welke lessen worden er dit jaar gegeven?
In de Week van het geld worden er gastlessen gegeven in het basisonderwijs en het mbo.
Vanuit Wijzer in geldzaken wordt voor het basisonderwijs de gastles 'Bedwing de bling' ontwikkeld. Deze les kan gegeven worden in groep 3 t/m 8.
Vanuit de Belastingdienst wordt voor het mbo de gastles 'Laat geen geld liggen' ontwikkeld.
Op de website vind je een overzicht van alle gastlessen die dit jaar door partners van Wijzer in geldzaken worden georganiseerd.
Met welk lesmateriaal geef ik les in het basisonderwijs?
Wijzer in geldzaken ontwikkelt speciaal lesmateriaal voor de gastles van dit jaar. Met deze gastles leren kinderen financiële verleidingen – zoals reclames – te doorzien en hoe ze verstandig keuzes kunnen maken met hun geld.
Het lesmateriaal is beschikbaar via weekvanhetgeld.nl/gastles/gastdocenten.
Voor vragen kun je contact opnemen met Jochem Valkema via j.valkeman@minfin.nl.
Met welk lesmateriaal geef ik les in het mbo?
De Belastingdienst heeft een speciale gastles ontwikkeld over het doen van aangifte inkomensbelasting. Deze les duurt 50 tot 60 minuten en kan gegeven worden op alle mboniveaus.
Voor vragen kun je contact opnemen met Eline Ophorst via fe.ophorst@belastingdienst.nl.
Wat is het thema van de Week van het geld 2023?
Het thema van de Week van het geld 2023 is: Bedwing de bling!
Tijdens de 12e Week van het geld willen we jongeren leren hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te doorzien, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen. Want wat lonkt en blinkt er een hoop. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan.
Is verleiding dan iets nieuws? Zeker niet. Het is zo oud als de weg naar Rome. Op de Oudhollandse tegeltjes vind je hier ook allerlei wijsheden over (‘Wie het kleine niet eert…’). Met ‘Bedwing de bling’ steken we deze tegelwijsheden in een nieuw jasje. Want het is prima om soms aan een verleiding toe te geven, zolang je maar weet wanneer je de bling moet bedwingen om niet in financiële problemen te komen.
Waar kan ik een gastles geven?
Je geeft een les op een basisschool of mbo die bij ons de gastles heeft aangevraagd OF je plant zelf een gastles in de klas van jouw zoon/dochter, neefje/nichtje, buurjongen/-meisje.
Hoe kan ik een gastles op de school van mijn eigen kind/neefje/buurmeisje regelen?
Wat leuk dat je een gastles wilt gaan geven aan de klas van je eigen dochter/zoon, buurjonge/buurmeisje of dergelijke. We noemen dit een warme match.
Als eerste stem je al met de leerkracht van de desbetreffende klas of en wanneer de gastles kan plaatsvinden. Vervolgens registreer je de gastles in ons gastlessensysteem. Klik rechts op 'Ik weet al waar ik mijn gastles ga geven'. Je kiest vervolgens de desbetreffende school en vult enkele gegevens in. Na deze stap kun je ervoor kiezen een mail naar de school te laten versturen ter bevestiging. Je kunt ook een persoonlijk bericht toevoegen.
Nadat je jouw gastles hebt toegevoegd verloopt het contact verder tussen jou persoonlijk en de school. Door het toevoegen van jouw gastlessen kan Wijzer in geldzaken goed bijhouden hoeveel gastlessen er in en rondom de Week van het geld worden gegeven.
Heb ik een lesbevoegdheid nodig om een gastles te kunnen geven?
Nee, je hebt in het basisonderwijs en in het mbo geen lesbevoegdheid nodig om een gastles te kunnen geven.
Welke gastlessen kan ik geven?
Dit jaar kun je kiezen uit twee gastlessen:
- Basisonderwijs: 'Bedwing de bling'
De gastles staat in het thema van ‘Bedwing de bling’ en is ontwikkeld door Wijzer in geldzaken. Je leert de leerlingen op speelse wijze hoe zij financiële verleidingen – zoals reclames – kunnen doorzien en hoe ze verstandig keuzes kunnen maken met hun geld. Je kiest zelf waar je een gastles wilt geven. Bijvoorbeeld in de klas van jouw zoon of dochter. Of op een basisschool die bij ons een gastles heeft aangevraagd. - Mbo: 'Laat geen geld liggen'
De gastles gaat over het doen van aangifte inkomstenbelasting en is ontwikkeld door de Belastingdienst. Op interactieve wijze leer jij studenten belangrijke ins en outs, zodat ze geen geld meer laten liggen. Want wie weet komen ze tijdens jouw gastles er achter dat ze mogelijk geld terugkrijgen als ze een bijbaantje hebben. Deze gastles geef je op een mbo die bij ons een gastles heeft aangevraagd.
In welke periode kan ik de gastles geven?
De gastlessen worden gegeven vanaf de Week van het geld (27 maart) tot en met het einde van het schooljaar (eind juni).
Scholen kunnen gastlessen aanvragen tot het einde van de Week van het geld (31 maart).
Hoe plan ik een gastles in?
Je dient je eerst via de website aan te melden als gastdocent. Vervolgens wordt er contact met jou opgenomen en krijg je toegang tot het gastlessensysteem. Hier is ook een handleiding terug te vinden via het menu aan de bovenkant. Jouw account wordt gekoppeld aan de gastles die jij mag geven.
In het gastlessensysteem kun je op twee manieren een gastles inplannen. Via de groene knoppen zie je deze twee keuzes:
- Ik zoek een school om een gastles te geven. Hier kun je zoeken in alle aanvragen die vanuit scholen zijn gedaan. Zoek bijvoorbeeld binnen een straal van jouw postcode. Kies een klas uit en doorloop de stappen op de website om de gastles vast te leggen. Zo kun jij ervoor zorgen dat jij deze gastles vervult.
- Ik weet al waar ik mijn gastles ga geven. Als je graag een gastles wilt geven bij een bekende, bijvoorbeeld van je kind of familielid kies je deze optie. Je stemt eerst af met de school of je daar een gastles kunt geven en registreert daarna in het systeem deze gastles. Zo weten wij hoeveel gastlessen er rondom de Week van het geld gegeven worden.
Na het inplannen van een gastles verloopt het contact altijd persoonlijk. Binnen het gastlessensysteem zorg je voor de match, daarna stem je de details af met de school.
Hoe lang duurt een gastles?
Een gastles duurt ongeveer 1 uur. De totale tijdsinvestering voor het voorbereiden en geven van de gastles bedraagt ongeveer 4 uur. De gastlessen mogen onder werktijd worden gegeven in goede afstemming met je directe leidinggevende.
Ik heb een vraag!
Heb je nog een vraag die onbeantwoord is gebleven? Neem dan contact met ons op:
- Voor de gastles van Wijzer in geldzaken in het basisonderwijs: Jochem Valkema via j.valkema@minfin.nl
- Voor de gastles van de Belastingdienst op het mbo: Eline Ophorst via fe.ophorst@belastingdienst.nl