Week van het geld
24
t/m
28 maart 2025

Terugblik op succesvolle editie Week van het geld 2024

maandag, 18 maart 2024

Afgelopen week vond de 13e editie van de Week van het geld plaats met het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. We kijken terug op een geslaagde week vol activiteiten op scholen en in gemeenten om aandacht te vragen voor financiële educatie om jongeren te leren hoe zij hun geld de ‘baas’ kunnen blijven. In deze terugblik een kleine greep uit alle activiteiten die tijdens de Week van het geld zijn georganiseerd. 

Maandag 11-3: opening Week van het geld 2024 op mbo Rijn IJssel

De Week van het geld werd maandag officieel geopend tijdens een interactief openingsprogramma op het mbo Rijn IJssel in Arnhem, de gaststad van deze editie van de Week van het geld. Bij de opening waren leerlingen uit het vo en mbo aanwezig samen met de demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Mariëlle Paul, en de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch. De opening werd gepresenteerd door Edson Da Graça. Er was in de pers veel aandacht voor ons onderzoek, zoals bij het Algemeen Dagblad en EenVandaag.

Dagelijks: financiële gastlessen door heel Nederland

Voor de Week van het geld waren er dit jaar maar liefst 11 gastlessen waaruit docenten konden kiezen: 3 voor het basisonderwijs en 8 voor het mbo. De gastlessen worden gegeven door financieel experts van bijvoorbeeld banken, verzekeraars, pensioenfondsen en het ministerie van Financiën. In totaal zijn er ruim 3.000 gastlessen ingepland die tijdens of net na de Week van het geld worden gegeven.

Dagelijks: docenten gingen zelf aan de slag met het ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ themapakket

Met het ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ themapakket konden docenten in het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en mbo eenvoudig zelf een geldles geven. In totaal hebben ruim 7.500 klassen het themapakket aangevraagd. De inhoud van de pakketten verschilde per onderwijsniveau en bestond in de kern uit een interactieve les, explainervideo’s en een educatieve opdracht. De educatieve opdrachten voor het basisonderwijs waren: een rekenkleurplaat, geldbaas-kijkdoos en Doeboekje. Leerlingen van het vo en studenten aan het mbo gingen aan de slag met onze geld challenges.

Woensdag 13-3: kinderpersconferentie met minister van Financiën Steven van Weyenberg

Tijdens de kinderpersconferentie kregen 50 leerlingen uit groep 7 en 8 de unieke kans om Steven van Weyenberg, de enige echte minister van Financiën, het hemd van het lijf te vragen over geld en geldzaken. Ook werden tijdens de persconferentie vragen beantwoord die door klassen waren ingezonden. Ben jij benieuwd welke leuke, interessante of grappige vragen er aan de minister zijn gesteld? Bekijk dan onderstaande video!

Vrijdag 15-3: de Week van het geld Awards met Koningin Máxima en minister Carola Schouten

Op vrijdagochtend vond de eerste editie van de Week van het geld Awards plaats. Klassen uit het voortgezet onderwijs en het mbo hebben op basis van de ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ themapakketten campagnes ontwikkeld voor leeftijdgenoten over hoe jongeren hun geld de baas kunnen blijven. De zes genomineerde klassen mochten op de dag zelf hun idee pitchen aan onze vakjury, met minister Carola Schouten (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) als juryvoorzitter. Koningin Máxima reikte de twee awards uit voor de winnaars uit het voorgezet onderwijs en het mbo. Tijdens de awardshow waren er ook optredens van Numidia, Delany en DubbelZ.


Wat kun je doen na de Week van het geld?

Ook ná de Week van het geld is het belangrijk om blijvend aandacht te geven aan financiële educatie. Zo kunnen we kinderen en jongeren helpen hoe grip te krijgen op hun geld en hoe ze financiële verleidingen en risico’s kunnen herkennen en doorzien. Hieronder een overzicht wat je kunt doen:

  • Voor docenten: de komende weken kun je hier nog het ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS’ themapakket bestellen
  • Voor docenten: op www.geldlessen.nl vind je het hele jaar lesmaterialen van verschillende aanbieders die je kunt behandelen in de klas. Ook is hier voor het basisonderwijs onze doorlopende leerlijn te vinden.
  • Voor ouders: vind hier een aantal korte geldlessen en opdrachten die je samen met je kind kunt behandelen.
 
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.