Week van het geld
11
t/m
15 maart 2024

Initiatief: Cash2Grow, promoten van spaarkringen

Initiatiefnemer

Stichting Cash2Grow

Omschrijving

Spaarkringen zijn zelfhulpgroepen waarin de leden elkaar motiveren en inspireren om goed met geld, met zichzelf en met elkaar om te gaan, en om hun dromen waar te maken. Groepsleden sparen tijdens regelmatige bijeenkomsten een bedrag dat per lid en per bijeenkomst kan verschillen. Als de groep dat wil, kunnen er uit de pot ook leningen aan de leden worden verstrekt. Na een periode van ongeveer 9 maanden krijgen de leden het spaargeld terug.

Cash2Grow traint, coacht en certificeert spaarkringbegeleiders. Spaarkringbegeleiders zijn professionals en/of vrijwilligers van (welzijns-) organisaties acht verschillende gemeenten.

De training bestaat uit 2 fysieke trainingsdagen en 3 inspiratiebijeenkomsten (fysiek of online). De coaching bestaat uit het bijwonen van 6 (gemiddeld) spaarkringbijeenkomsten, en tussentijds telefonisch contact. Na het doorlopen van alle onderdelen van de training en het begeleiden van een spaarkring, wordt de begeleider gecertificeerd. Daarmee kan hij of zij zelfstandig nieuwe spaarkringen begeleiden. Voor de leden ontwikkelden we een ledenmap geschikt voor laaggeletterden (A2 niveau). Hierin is de spaarmethode uitgelegd, en staan eenvoudige oefeningen mbt geld, samenwerken en aan je dromen werken. Ook de begeleiders krijgen een map - met meer achtergrondinformatie - die in eenvoudig Nederlands is geschreven. In 2022 wordt deze geheel aangepast voor de doelgroep van jongeren.

Doelgroep

De doelgroep voor spaarkringen bestaat uit mensen met een krappe beurs die meer grip op hun financiële situatie willen krijgen en hun sociale netwerk willen vergroten.

Vanaf 2022 gaat de stichting zich ook expliciet op jongeren richten. De spaarkring voor jongeren gaat daarbij over veel meer dan sparen alleen: het gaat vooral ook om elkaar te motiveren en inspireren, ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen. De spaarkring is daarmee ook een oefenplaats voor sociale vaardigheden.

Website

www.cash2grow.org

Review gemeente Amsterdam

“Op basis van ervaring in andere landen en ook ondertussen in veel Nederlandse gemeenten slaagt de Stichting Cash2grow om spaarkringen te promoten voor mensen met een krappe beurs. De stichting maakt een serieuze indruk. Vanwege de combinatie van het bereiken van extra kwetsbare bewoners, het trainen van cursisten naar begeleiders en de financieel en sociaal weerbaarheid vind ik het een ontzettend belangrijk initiatief.”

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.