Mbo
Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk: een gratis mobieltje bij je telefoonabonnement, muziek via Spotify, 24 uur per dag online kopen waar je zin in hebt. Jongeren groeien op in een wereld waarin geld bijna onzichtbaar is en de verleidingen groot zijn. En zodra je achttien bent wordt er van je verwacht dat je financieel redzaam bent. Dat is nogal wat.
Het is niet vanzelfsprekend dat alle jongeren van huis uit verantwoord financieel gedrag aangeleerd krijgen. Niet iedereen weet zelf de weg te vinden of weet waar hij terecht kan voor financiële hulp. Daarom is het belangrijk dat ook op school aandacht wordt besteed aan financiële vaardigheden.
Leer jongeren omgaan met geld
Goed omgaan met geld kun je leren! En dat is belangrijk, want de financiële verleidingen zijn overal en hoe ga je daar als student mee om? Met achteraf betalen kun je tegenwoordig heel gemakkelijk nieuwe aankopen doen, ook als het financieel even niet schikt. Verleidelijk… Maar er kleven veel risico’s aan. Steeds meer jongeren traden. Vooral handelen met crypto’s is populair. Er worden gouden bergen beloofd. Maar ook hier is het belangrijk bewust te zijn van wat er mis zou kunnen gaan.
En weet wanneer je de verleiding ('bling') moet bedwingen om geldproblemen te voorkomen. Tijdens de 12e Week van het geld met het thema 'Bedwing de bling' gaven we jongeren tips and tricks hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te herkennen, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen.
Geldspecial Bedwing de bling
Download of bestel de Geldspecial vol tips, interviews en hoe je om kan gaan met financiële verleidingen voor mbo-studenten.