Week van het geld
24
t/m
28 maart 2025

Themapakket basisonderwijs

Stel eenvoudig je een eigen geldles samen met ons gratis ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ themapakket! Het pakket verschilt per leerjaar en bestaat uit een interactieve les, explainervideo’s en een educatieve opdracht. Het doel van het themapakket is om kinderen in hun kracht te zetten en ze de kennis en de tools te geven hoe ze hun geld de baas kunnen blijven. Doe jij met jouw klas ook mee?

Goed omgaan met geld kun je op jonge leeftijd leren. Dit is belangrijk, want voor kinderen liggen financiële verleidingen al overal op de loer. Zo prijzen influencers de mooiste producten aan, in games draait alles om het kopen van upgrades en geldcriminelen benaderen je met gewiekste oplichtingstrucs. Door het toepassen van de (les)materialen uit het themapakket in de klas, leren leerlingen hoe zij hun geld de baas kunnen blijven.

Onderwerpen die centraal staan in het themapakket

  • Financiële verleidingen: reclames, influencers en in-game aankopen
  • Geldwaarde en bankzaken
  • Geldcriminaliteit
  • Toekomst: sparen en verzekeren
Bestel het gratis themapakket

Inhoud themapakket

We hebben themapakketten beschikbaar voor de groepen 2 t/m 8. Elk themapakket bestaat uit vier onderdelen, waarbij de inhoud is aangepast aan het leerjaar: 

1. Interactieve les

Een klassikale les waarmee je de onderwerpen van het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ behandelt. De les is interactief en bestaat uit informatie, filmpjes en gespreksvragen voor in de klas. De les is opgemaakt in Powerpoint, wat jou als leerkracht de mogelijkheid geeft om de les qua duur en inhoud eenvoudig aan te passen naar wat het beste past bij jouw klas! 

2. Explainervideo’s

Bekijk met je leerlingen onze korte uitlegfilmpjes over financiële onderwerpen als reclame, influencers, in-game aankopen en geldcriminaliteit. De filmpjes sluiten af met enkele gespreksvragen voor in de klas.

 3. Educatieve opdracht

Na de klassikale les en de explainervideo’s is het tijd om de stof op een actieve en creatieve manier te verwerken via een leuke educatieve opdracht: 

  • Groep 2 & 3 - Educatieve kleurplaat. Leerlingen gaan al kleurend en puzzelend met het thema aan de slag.
  • Groep 4 & 5 - Creatieve opdracht. Leerlingen knutselen hun eigen Geldbaas-kijkdoos. In de kijkdoos plaatsen de leerlingen de financiële verleidingen die ze nu kunnen doorzien en de baas kunnen blijven.
  • Groep 6, 7 & 8 - Doeboekje. Leerlingen verwerken spelenderwijs de stof via leuke opdrachten en puzzels. Lukt het jouw leerlingen om de status ‘geldbaas’ bij elkaar te puzzelen? Veel opdrachten sluiten aan op de kerndoelen van rekenen en taal.

4. Docentenhandleiding

In de docentenhandleiding vind je naast lesinstructies ook tips hoe je de les eenvoudig kunt aanpassen en waar mogelijkheden zijn om je leerlingen extra uit te dagen. Zo creëer je eenvoudig je eigen financiële les op maat! 

Themapakket bestellen

Enthousiast geworden? Vraag via onderstaande knop het themapakket aan voor jouw klas!

Bestel het gratis themapakket
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.