Week van het geld
11
t/m
15 maart 2024

Initiatief: Get a grip

Initiatiefnemer

Humanitas

Omschrijving

Hoe houd je als jongere/jongvolwassene het overzicht bij álle uitgaven en verleidingen die op je af komen? Bij Get a Grip bieden we hier graag een helpende hand in; goed getrainde en enthousiaste vrijwilligers bieden 1-op-1 hulp aan jongeren/jongvolwassenen bij hun geldzaken. Deze hulp is kosteloos en heeft als doel dat jongeren (weer) meer financieel zelfredzaam worden en vertrouwen in hun eigen kunnen krijgen.

Hoe werkt het

Het praten over geldzaken, vooral als het even niet zo lekker loopt, is best spannend. Vandaar dat een klik tussen een vrijwilliger en de jongere erg belangrijk is. Als een vrijwilliger en jongere hebben kennis gemaakt en het klikt, start de (kosteloze) ondersteuning. Samen creëren ze een overzicht in de geldzaken van de jongere, onder andere door de inkomsten, uitgaven en eventuele schulden op een rij te zetten. Zo krijgt een jongere zijn/haar financiële administratie op orde. De vrijwillig coach geeft verder tips en handvatten waar nodig; bijv. hoe een jongere kan leren sparen door haalbare spaardoelen te stellen en waar een jongere terecht kan om zorgtoeslag aan te vragen. Indien nodig stellen ze samen realistische betalingsregelingen wanneer er sprake is van schuldenproblematiek.
De vrijwilliger en jongere spreken in de thuissituatie van de jongere af of een andere geschikte locatie (zoals de bibliotheek). Indien gewenst kan het contact ook online plaatsvinden.

Preventief én beginnende schulden

De ondersteuning vanuit Get a Grip beoogt te voorkomen dat jongeren in de geldproblemen komen (preventief karakter), maar ook jongeren met (beginnende) schulden zijn welkom. In afstemming met netwerkpartners in de desbetreffende gemeente kijken we of de hulp vanuit Get a Grip voldoende is of dat we samen met een jongere kijken welke hulp (aanvullend) passender is.

Aanmelden

Jongeren en jongvolwassenen mogen zichzelf aanmelden door een appje te sturen, te mailen of te bellen. Ook kunnen ze via onze speciaal ontwikkelde site (www.gripopjemoney.nl) terecht hiervoor. Daarnaast kunnen netwerkpartners (denk hierbij aan stichtingen voor jongeren, scholen, budgetcoaches, schuldhulpverleningsinstanties etc). de (vrijwillig) coördinator altijd contacten om te sparren of aanmelding van een jongere bij Get a Grip passend is.

Doelgroep

Jongeren en jongvolwassenen van 16 tot en met 27 (verschilt per gemeente)

Website

www.gripopjemoney.nl

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.