Week van het geld
11
t/m
15 maart 2024

Initiatief: Ping Ping

Initiatiefnemer

Gemeente Amsterdam

Omschrijving

Veel jongeren tussen 18 en de 27 hebben schulden. Zelf je zorgverzekering regelen, een DigiD aanmaken, goed geregistreerd staan in de BRP en je inschrijven voor een woning; niet iedereen komt daar zelf uit. Amsterdam ontwikkelde de open source app ‘ping ping’ voor en samen met jongeren. Zo helpt de gemeente hen vanaf 17-jarige leeftijd stap voor stap op weg naar financiële en administratieve volwassenheid.

Ping ping sluit aan op hoe het bij jongeren werkt:

  • doen bijna alles op hun mobiel;
  • houden lastig overzicht in hun volwassen verantwoordheden;
  • pakken zaken liefst stapje voor stapje aan;
  • willen hulp die bij hun situatie past;
  • houden niet van grote hoeveelheden tekst.

Hoe breng je de app dan bij jongeren? Amsterdam stuurt ze gewoon een verjaardagskaart als ze bijna 18 worden, en raadt ze aan de app alvast te downloaden.

Iedere gemeente heeft zijn eigen wegen en werkwijzen voor jongeren. Omdat de app open source is ontwikkeld, kan iedere gemeente zelf de app naar eigen wens en behoefte aanpassen; je, hebt zelf toegang tot de code. Niet onbelangrijk: Amsterdam stelt de app kosteloos aan anderen ter beschikking.

Doelgroep

Jongeren tussen 17-27 jaar

Website

Download de PingPing app via App Store of via Google Play

Review gemeente Amsterdam

"Deze tool biedt jongeren laagdrempelige hulp bij het goed regelen van hun zaken, en meer persoonlijke hulp als ze dat willen. Met Ping Ping kunnen we als gemeente daar zijn waar jongeren zijn; in hún leefwereld die steeds meer online is. We rollen de app landelijk uit en gaan deze samen met andere gemeenten doorontwikkelen als dé app voor levensgebeurtenissen bij jongeren."

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.