Week van het geld
11
t/m
15 maart 2024

Initiatief: Schuldenescape

Initiatiefnemer

Farent

Omschrijving

De Schuldenescape is een innovatief spel dat vanuit de praktijk is ontwikkeld door John Wildenberg, schuldhulpverlener van het jaar 2020, in samenwerking met PowerUp073, het jongerenwerk van Farent. De Schuldenescape combineert lastige thema’s met fun, met als doel jongeren bewust te maken over geldzaken en het doorbreken van het schuldentaboe onder jongeren. Het spel sluit aan op de belevingswereld van jongeren en gaat in op onderwerpen als inkomsten & uitgaven, budgetteren, kansspelen, geldezels, etc.. Het spel wordt begeleid door een jeugd- of schuldhulpprofessional, bijv. van een sociaalwerkorganisatie of een docent.

Het spel bestaande uit een Escapekoffer begint met een brief van een fictieve jongere die diep in de problemen zit wegens een uit de hand gelopen grap. Vervolgens moeten de deelnemers hem helpen om aan zijn schulden te ontsnappen. Dit doen ze door raadsels op te lossen en codes te kraken die gerelateerd zijn aan geldzaken. De escaperoom-ervaring zorgt ervoor dat jongeren ontvankelijker zijn voor voorlichting, sneller de ruimte voelen om hun eigen zorgen te delen en beseffen dat het belangrijk is om hulp te vragen. Een nabespreking met nabespreekkaarten maakt standaard onderdeel uit van het spel.

Farent biedt de Schuldenescape aan in combinatie met een training voor begeleiders.

Doelgroep

Jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar

Website

www.schuldenescape.nl

Review gemeente ‘s Hertogenbosch

“We willen dat geen enkel kind in onze gemeente opgroeit in armoede. Om de vicieuze cirkel te doorbreken zetten we o.a. in op preventie onder jongeren. Schuldenescape van Farent is een laagdrempelige manier om met jongeren in gesprek te gaan. Jongeren krijgen hierdoor het besef welke impact geldproblemen kunnen hebben op de kwaliteit van je leven en je toekomst.”

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.