Week van het geld
24
t/m
28 maart 2025

Dossier - Help mij

Gratis downloadbare lesmethode voor docenten of schuldpreventiemedewerkers.

Deze methode is geschikt voor jongeren op het voortgezet onderwijs, specifiek MBO, in de leeftijdscategorie 17-21 jaar. 

Hoe complex zijn financiële problemen?

De lesmethode laat jongeren ervaren hoe complex financiële problemen en schulden zijn en hoe deze problemen weer verbonden zijn met allerlei andere problemen in het leven (bv rond studie of werk, relaties, woonsituatie of gezondheid). De zoektocht naar een eigen (financiële) onafhankelijkheid en identiteit door jongeren wordt in de dossiers op een open en licht humoristische manier behandeld. 

Inhoud lesmethode

De les(sen) kunnen modulair worden opgebouwd. De docent kan kiezen uit verschillende dossiers en verschillende opdrachten waardoor de lesmethode zowel in één als meerdere lessen past. In de lesmethode is omschreven welke mogelijkheden er zijn. De jongeren krijgen tijdens de les(sen) dossiers van leeftijdsgenoten uitgedeeld. Aan de hand van dit dossier, gevuld met verhalen, foto’s en belangrijke papieren zoals bankafschriften en rekeningen wordt gepraat en nagedacht over de situatie van de jongere.

De lesmethode maakt inzichtelijk dat er niet één ultieme oplossing is voor de complexe problemen. De jongeren gaan samen uitzoeken wat de problemen zijn, welke prioriteit deze hebben en waar ze binnen de eigen gemeente hulp kunnen inschakelen voor die bewuste problemen.  

Overzicht opdrachten:

Amanda de Lieve

Amba Dwaalster

Kelly Steden

Majid Nabeel

Sem Penner

Overzicht dossiers:

Amanda de Lieve

Amba Dwaalster

Kelly Steden

Majid Nabeel

Sem Penner

Overzicht docentenhandleiding:

Amanda de Lieve

Amba Dwaalster

Kelly Steden

Majid Nabeel

Sem Penner

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.